כיום המהפכה הדיגיטלית בעיצומה והיא משפיעה על כולם. על עסקים, חברות, ארגונים ואפילו על ממשלות. כולם מסתמכים על מערכות ממוחשבות, ולו עבור ניהול הפעילות היומיומית. כל זאת מצריך לעלות דרגה בכל הנוגע לאבטחת סייבר. הכרחי להגן על נתונים מפני התקפות מקוונות ובמקביל למנוע גישות שאינן מורשות, ואף במיוחד כיום כאשר חדשות על פריצות למערכות מידע הפכו לחלק אינטגרלי מהנורמה.
להלן מספר מגמות מובילות מתחום אבטחת סייבר שמוטב להכיר, נכון לשנת 2023.
- עלייה בנתוני הפריצות בתעשיית הרכב
כיום, מגוון כלי רכב מודרניים מכילים תוכנות אוטומטיות. אותן תוכנות נוגעת למגוון פעולות בטיחותיות, כגון בקרת שיוט, נעילת דלתות, כריות אוויר ועוד. כמו כן, אותם כלי רכב מודרניים משתמשים בטכנולוגיות בלוטות' ו-WiFi . לכאורה אידיאלי, אך בפועל מייצר נקודות תורפה, במיוחד כשהאקרים נמצאים בצד השני של המשוואה. עתה, אם נזכיר שבעתיד הקרוב עשויים להצטרף לחגיגה רכבים בנהיגה אוטונומית, הרי שחיוני לשלב אמצעי אבטחת סייבר סופר קפדניים ומקיפים.
- הפוטנציאל הכפול שמאחורי בינה מלאכותית – AI
בתחום אבטחת הסייבר, בינה מלאכותית משחקת בשני כובעים. מצד אחד, עשויה לסייע לעקוף מערכות אבטחה מתקדמות ולסייע בפיתוח תוכנות זדוניות. מצד שני, עשויה לזהות באופן אוטומטי שלל איומי סייבר, לפתח מערכות הגנה שמושתתות על זיהוי פנים, ליידע במידי כאשר מתרחשת פריצה וכדומה.
- נייד הוא היעד החדש
מערכות אבטחת סייבר מתקדמות מאפשרות לנהל מגוון פעולות דרך הנייד. לשלוח הסכמים עסקיים במייל, לבצע העברות מהחשבון וכדומה. השימוש הרב דרך הנייד מוביל לעלייה ניכרת של התקפות סייבר, ולו ע"י תוכנות זדוניות ווירוסים. כל זאת מציב את המכשירים הניידים כטרף קל, עובדה שמצריכה לקדם שלל מגמות אבטחת סייבר.
- שירותי ענן – יעיל אך מסוכן
כיום יותר ויותר פעולות ארגוניות מבוססות על ענן. מצד אחד נוח ויעיל, מצד שני מצריך לעדכן באופן תדיר את אמצעי האבטחה, וזאת כדי להגן על סך הנתונים מפני דליפות. חשבתם שיישומי ענן כמו גוגל או מיקרוסופט מספיק מאובטחים? ובכן זה נכון, אך אלו אתם, משתמשי הקצה, שמהווים טרף קל אל מול תוכנות זדוניות והתקפות פישינג.
- הפרות נתונים: יעד ראשוני
שמירת נתונים באופן דיגיטלי משרתת את רוב האוכלוסייה, אנשים פרטיים וארגונים. מצד אחד יעיל, מצד שני תמיד אורבת סכנה. מספיק להחדיר באג במערכת כדי שהאקרים ייחשפו למידע רגיש. בדיוק בשל כך יצאו מגוון חוקים, כגון חוק "הגנת פרטיות הצרכן החדש" בקליפורניה. חוק שאמור לספק הגנה לפרטיות של תושבי המדינה, בעודם פועלים ברחבי הרשת ומחוצה לה.
- IoT + 5G: עידן טכנולוגי רצוף סיכונים
רשתות 5G מחברות בין מגוון רשתות סלולריות ותעשיות אינטרנט, ואילו טכנולוגיית IoT מציגה קידמה שבה מכשירים לכאורה טיפשים מחוברים לאמצעים דיגיטליים מתקדמים. אם מחברים בין שני המוקדים, נמצא התייעלות מדהימה, אם כי לצד נקודות תורפה. העידן החדש מציב בפני שלל התקפות זדוניות. לצורך הדוגמה נציין שאפילו הדפדפן הפופולארי כרום מכיל באגים משמעותיים. אז נכון שארכיטקטורת 5G יחסית חדשה, אך כבר עתה דורשת מחקר ממוקד איתור והתמודדות עם פרצות זדוניות.
- אוטומציה לצד אינטגרציה
כידוע, אוטומציה מיוחסת לכלים אלקטרונים שמסייעים לבצע שלל משימות ללא מעורבות אנושית, ואילו אינטגרציה משלבת בין מספר חלקים לכדי ישות אחת. בעידן בו תחום הנתונים נמצא בעליה מתמדת, וסכנות סייבר מאיימות מכל עבר ונהיות יותר ויותר חכמות, נדרש לשלב באופן מושכל בין אוטומציה לאינטגרציה, כאשר קיים פרמטר נוסף – מהירות תגובה. רכיבי האבטחה נדרשים להיות אוטומטים, כאשר אינטגרציה של מגוון מוצרי אבטחה מסייעת בהתמודדות מול איומי סייבר.
- תוכנות כופר
בעידן המודרני ניתן להיתקל בשלל תוכנות כופר. יש לא מעט תוכנות מסוג זה. יש תוכנות שכוללות וירוסים, ויש שמטמיעות תוכנות זדוניות. עם זאת, המטרה תמיד זהה – סחיטה. אם ע"י פרסום מידע רגיש ואם ע"י מחיקת מידע, או מניעת גישה למידע אישי. תוכנות מעין אלו לרוב מאיימות על אנשים פרטיים, אך גם יכולות להסב נזק משמעותי לארגונים ואפילו למדינות.
- לוחמת סייבר בהנהגת מעצמות
נהוג לחשוב שמתקפות זדוניות במרחב הדיגיטלי שמורות רק לאנשים פרטיים, אך גם מעצמות שמבקשות להשיג עליונות רואות בפעילות סייבר כלי מלחמה. זה יכול להיות כדי להסית את דעת הקהל לקראת בחירות, כדי לפגוע במוניטין של מדינה עוינת, כדי ליצור איום מדיני וכדומה.
- איומי פנים
עד כמה שזה נשמע מוזר, טעות אנוש היא עדיין אחת מהסיבות המובילות לפריצת נתונים, וכאשר התוצאה היא פגיעה משמעותית בארגוני ענק, נדרש לנקוט בסך האמצעים הנדרשים כדי למנוע זאת. הצצה בנתונים מלמדת ש 34% מסך ההתקפות נעשו על ידי העובדים עצמם. חלק מתוך כוונת זדון, וחלק בטעות ואף ללא מודעות.